Komfyren stod for 139 utrykninger i Vestfold og Telemark i 2020

Brann- og redningsvesenet i Vestfold og Telemark rykket i 2020 ut til 139 branner og branntilløp på komfyren. I hovedsak tørrkokinger. En komfyrvakt kan løse problemet og bidra til å redde liv og verdier.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann, sier Lise Omsberg, Det lokale eltilsyn (DLE) ved Midtnett Telemark AS.

Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og hvis det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakt kobles permanent til som en del av den faste installasjonen, og utføres av autorisert elvirksomhet. For de som ønsker komfyrvakt i boliger/hytter der det ikke er noe krav, så er det en god sikkerhetsinvestering å få en registrert el-virksomhet til å ettermontere dette. I slike tilfeller er det også mulig å kjøpe pluggbart utstyr til dette. Dette kan du montere selv. Slikt utstyr kan man blant annet kjøpe hos elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og installatørvirksomheter.  Eldre eller andre med nedsatt helse dokumentert av lege kan ha mulighet til å låne pluggbar komfyrvakt via Hjelpemiddelsentralen. En annen gruppe som det kan være lurt å investere i pluggbart utstyr er de som leier bolig/leilighet. Dette kan enkelt flyttes fra plass til plass.

– De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Ingen tar skade av å vente litt på at du skrur av ovnen, men mange kan ta skade dersom du glemmer det, sier Kai Lindgren ved Nome og Midt-Telemark brann og redning (NMTBR).

SLIK FUNGERER KOMFYRVAKTEN

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.

– Hold oppsikt under matlaging og skru av/ demp varmen hvis du blir avbrutt. Det er viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen, sier Omsberg.

KOMFYRVAKTKAMPANJEN

Onsdag 10. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil brann- og redningsvesenet og DLE ha lokale aktiviteter over hele landet.

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

Se video under og les mer om komfyrvakt på sikkerhverdag.no.

Del artikkelen

Les flere artikler

Søk om midler fra Kraftriket Fondet!

Kraftriket støtter den lokale innsatsen Midt-Telemark Turn er nyetablert og har på kort tid fått mange aktive medlemmer. Det bekrefter at det har vært et

Informasjon om høye strømpriser

Vi er som kjent inne i en periode der strømprisene er betydelig høyere enn det vi har vært vant til de siste årene. Det er